Tillsynen över bankerna och kreditmarknadsföretagen

2016-02-25 | Rapporter Bank

Tillsynsrapporten berättar om FI:s tillsyn över banksystemet, dels på ett övergripande plan dels mer i detalj om de viktigaste tillsynsfrågorna under det senaste året.

Den berör också aktuella regleringsfrågor som amorteringskrav på bolån och hur EU:s krishanteringsdirektiv ska genomföras i Sverige, samt arbetet i Baselkommittén under 2016 med revideringar och kompletteringar av Basel 3-överenskommelsen.

Andra områden som ges extra utrymme i denna rapport är bland annat den nya processen för risk- och kapitalbedömning, FI:s tillsyn över interna modeller samt it-risker.

FI bevakar att banker och kreditmarknadsföretag har tillräckligt god riskhantering och tillräckliga finansiella buffertar för att kunna stå emot störningar och bära förluster. Denna tillsynsrapport beskriver hur FI arbetar med tillsyn av dessa företag och tar även upp aktuella frågor inom tillsyn och reglering. Frågor som rör förhållandet mellan företag och konsumenter samt frågor med särskild relevans för finansiell stabilitet behandlas mer utförligt i FI:s konsument- respektive stabilitetsrapporter.