Nyheter

Här hittar du alla nyheter från FI.

2016

Lägesrapport: bättre information om flytträtt för pensionsförsäkringar

I januari i år infördes en ny branschrekommendation som ska ge pensionssparare bättre information om flytträtt. FI konstaterar att införandet av rekommendationen i branschen kärvar på några ställen. Vissa företag har ännu inte börjat följa den. Bland de övriga fattas ibland en viktig punkt i flyttfaktabladen – redovisning av löpande avgiftsuttag i kronor.

Beslut om erkännande av makrotillsynsåtgärder i två EU-länder

2016-12-27 | ESRB Nyheter Stabilitet

FI har fattat beslut som rör erkännande (reciprocitet) av makrotillsynsåtgärder i Estland och Belgien.

FI tillämpar två nya EU-riktlinjer om marknadsmissbruksförordningen (Mar)

Den 20 december 2016 införs nya riktlinjer i EU om uppskjutande av offentliggörande av insiderinformation och den 10 januari 2017 införs nya riktlinjer om personer som mottar marknadssondering. FI kommer att tillämpa riktlinjerna från och med att de träder i kraft.

Förslag till nya föreskrifter om ägar-, ägarlednings- och ledningsprövning

FI föreslår nya föreskrifter om prövning av ägar-, ägarlednings- och ledningspersoner i kreditinstitut, samt nya allmänna råd som ska ersätta Finansinspektionens allmänna råd (FFFS 2011:50) om ansökan om tillstånd att driva bank- eller finansieringsrörelse. Samtidigt föreslås att Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2009:3) om ägar- och ledningsprövning upphävs och ersätts av nya föreskrifter om ägar-, ägarlednings- och ledningsprövning i vissa finansiella företag.

Diskussionsunderlag om dataanvändning (big data)

2016-12-19 | Eiopa Esma Nyheter

Den gemensamma kommittén (Joint Committee) för de europeiska tillsynsmyndigheterna (Eba, Esma och Eiopa) har publicerat ett diskussionsunderlag om datanvändning (big data) inom finansbranschen.

Kompletterande tillsynsrapportering för liv- och skadeförsäkringsbolag

Under testfliken i systemet periodisk inrapportering via webb finns nu följande blanketter tillgängliga för granskning:

Överenskommelse om tillsyn av betydande filialer i Norden

2016-12-19 | Nyheter Bank

Finansinspektionen har kommit överens med de nordiska finansinspektionerna och Europeiska centralbanken (ECB) om hur tillsynen av betydande filialer ska bedrivas i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Esma-riktlinjer om sund ersättningspolicy enligt UCITS-direktivet

2016-12-16 | Esma Nyheter Marknad

Den 1 januari 2017 införs nya riktlinjer om en sund ersättningspolicy för fondbolag. FI kommer att tillämpa riktlinjerna från och med att de träder i kraft den 1 januari 2017.

Eiopa ser över solvenskapitalkravet enligt standardformeln

2016-12-16 | Eiopa Nyheter Solvens 2

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Eiopa, har publicerat en remiss med anledning av att myndigheten nästa år kommer att göra en översyn av solvenskapitalkravet enligt standardformeln för kapitalkravsberäkningen under Solvens 2.

Svenska livförsäkringsföretag klarar europeiskt stresstest

Europeiska tillsynsmyndigheten för försäkringsföretag och tjänstepensionsinstitut, Eiopa, har genomfört stresstester av europeiska försäkringsföretag för att pröva deras motståndskraft. Från Sverige deltog livförsäkringsföretag, motsvarande tre fjärdedelar av den svenska försäkringsmarknaden.

Kalibrering av stresstest för kapitalplaneringsbufferten

Finansinspektionen redovisar den specifika kalibreringen av riskfaktorer som har tillämpats vid stresstesten av de största företagens kapitalplaneringsbuffertar 2016.

Finansinspektionens fortsatta arbete med trafikljusmodellen och tillsynen över tjänstepensionsverksamhet

2016-12-15 | Nyheter Försäkring

Trafikljusmodellen är ett viktigt verktyg i FI:s tillsyn över försäkringssektorn. Ett förslag till ny utformning av modellen särskilt anpassad för tjänstepensionsföretag skickades på remiss i oktober.

Protokoll från möte 7 december

Protokollet från Finansiella stabilitetsrådets möte 7 december 2016 finns nu publicerat på rådets webbplats.

Uppdaterade valideringsregler

2016-12-13 | EBA Nyheter Rapportering

Europeiska bankmyndigheten, Eba, har publicerat en uppdaterad lista med valideringsregler.

Rapportering med transaktionsfil i Periodisk inrapportering via webb

Rapportering med transaktionsfil kan göras för nationella blanketter som ett alternativ till att manuellt mata in siffror i det grafiska gränssnittet.

Beslut om kontracykliskt buffertvärde

FI beslutade den 12 december 2016 att inte ändra det kontracykliska buffertvärdet. Det buffertvärde på 2 procent som ska börja tillämpas den 19 mars 2017 ska därmed fortsätta att gälla. Det kontracykliska buffertriktvärdet fastställs till 0 procent.

Brasilien inspireras av den svenska modellen för finansiell folkbildning

Brasilien kommer att utbilda i privatekonomi enligt samma metod som Finansinspektionen och nätverket Gilla Din Ekonomi arbetar i Sverige.

Möjlighet att testrapportera enligt Eiopa DPM 2.1.0

Det är nu möjligt att testrapportera enligt Eiopas DPM 2.1.0 i systemet Periodisk inrapportering via webb. Testrapportering görs i testfliken.

Betaltjänster: Förslag till riktlinjer för rapportering av incidenter

2016-12-08 | Regler EBA Nyheter

Europeiska bankmyndigheten, Eba, har publicerat förslag till riktlinjer för rapportering av allvarliga incidenter gällande betaltjänster enligt det andra betaltjänstdirektivet (PSD2).

Möjlighet att testrapportera enligt Eba DPM 2.5.0.1

2016-12-07 | EBA Nyheter Rapportering

Det är nu möjligt att testrapportera enligt Ebas DPM 2.5.0.1 i systemet Periodisk inrapportering via webb. Testrapportering görs i testfliken.

Ny överenskommelse om finansiell stabilitet och krishantering

På finansiella stabilitetsrådets möte i dag undertecknade företrädarna för Finansdepartementet, Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgäldskontoret en överenskommelse om samarbete avseende finansiell stabilitet och krishantering.

Ny databas för kreditvärderingar

2016-12-05 | Esma Nyheter Marknad

Europeiska värdepappersmyndigheten, Esma, har öppnat en ny databas på sin webbplats - ERP (European Ratings Platform) - som tillhandahåller gratis information om kreditvärderingar till allmänheten, investerare och tillsynsmyndigheter.

Rundabordssamtal om fintech

Finansinspektionen har bjudit in ett antal fintech-bolag till ett rundabordssamtal som äger rum i dag. Vid mötet kommer fintech att diskuteras ur ett konsumentskyddsperspektiv.

Nu fakturerar FI de årliga avgifterna

2016-12-05 | Nyheter Om FI

De avgifter som ska betalas till Finansinspektionen av företag som står under FI:s tillsyn eller är registrerade hos FI är nu framräknade för 2016. Fakturor skickas ut i dagarna.

Kapital och exponeringar i banker i EU

2016-12-02 | EBA Nyheter Bank

Europeiska bankmyndigheten, Eba, har publicerat uppgifter om exponeringar, kapitalsituation och innehav av statsobligationer hos europeiska banker. Publiceringen är en del av en genomlysningsövning (transparency exercise) som leds av Eba.

Slutgiltigt utkast till rapportering av finansiell information

2016-12-02 | Redovisning EBA Nyheter

Den 22 november godkändes den internationella finansiella redovisningsstandarden för finansiella instrument, IFRS 9. Den nya standarden påverkar rapportering av finansiell information i Finrep-paketet.

ESRB varnar åtta länder för sårbarheter på fastighetsmarknaden

2016-11-29 | ESRB Bolån Nyheter

Europeiska systemrisknämnden, ESRB, har publicerat en varning till åtta länder, däribland Sverige, om sårbarheter på fastighetsmarknaden relaterade till hushållens skulder och fastighetsprisutvecklingen.

Internationell prisutdelning för privatekonomisk utbildning

I dag är Sverige värd för en internationell konferens och prisutdelning i syfte att uppmärksamma innovativa utbildningsinsatser i privatekonomi runt om i världen. Konferensen och prisutdelningen arrangeras av organisationen Child & Youth Finance International i samarbete med Finansinspektionen.

Kapitalkrav för svenska banker kvartal 3, 2016

FI publicerar i dag kapitalkraven för de tio största svenska bankerna och kreditinstituten vid utgången av det tredje kvartalet 2016.