Sen fondhandel och market timing (2004:3)

2004-03-24 | Rapporter Marknad

FI har granskat sen fondhandel och ”market timing” samt hur fondbolagen säkerställer att dessa företeelser inte förekommer eller åtminstone inte är till nackdel för andelsägarna.

FI har inte funnit något som tyder på att sen handel förekommer, det vill säga att kunder tillåts handla till känd kurs. Däremot kan FI inte helt utesluta att ”market timing” förekommer, det vill säga att kunder genomför kortsiktig handel i syfte att utnyttja felprissättningar. Med anledning av detta föreslår FI bland annat följande:

  • Att order som inkommer till fondbolag efter bryttidpunkt inte ska
    accepteras. Vid särskilda skäl, exempelvis tekniska problem, kan undantag medges av fondbolag under förutsättning att det finns dokumenterade instruktioner för hur det ska hanteras. FI vill understryka att samtliga andelsägare ska kunna köpa och lösa in andelar på lika villkor och det kan aldrig accepteras att någon kundkategori särbehandlas.
  • Att berörda fondbolag ser över och åtgärdar strukturen för bryt- och värderingstidpunkter för de fonder där fondbolagen har gjort bedömningen att ”market timing” kan förekomma.