Remissvar: Ds 2015:2 Värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument

2015-04-13 | Remissvar Marknad

Finansinspektionen har ett flertal synpunkter på förslagen i promemorian.

Sammanfattning av de viktigaste synpunkterna:

  • Finansinspektionen (FI) anser att i promemorian en felaktig tolkning görs av vad förordningen avser med kontoföring på högsta nivå. Detta kan få oönskade konsekvenser för svenska emittenters möjlighet att registrera värdepapper i en annan värdepapperscentral via en länk. Även rättsverkan av de registreringar som görs i en svensk värdepapperscentral kan påverkas. Promemorians förslag i avsnitt 7 bör därför utredas ytterligare.
  • FI har synpunkter på promemorians bedömning av ägarprövning vid äganderättsövergångar och avstyrker dess förslag till ändring i offentlighets- och sekretesslagen gällande sekretesskydd för uppgift i ärenden om ägarprövning.
  • FI bedömer att avsaknaden av möjligheten att ingripa mot en olämplig ägare till en värdepapperscentral är en brist i jämförelse med gällande regler. För att få en enhetlig reglering med vad som gäller för andra företag under FI:s tillsyn är det viktigt att en bestämmelse om ägarledningsprövningar gäller även för värdepapperscentralers ägare.
  • FI avstyrker promemorians förslag att hantera kostnader enligt förordningen som uppstår innan den 1 januari 2016 inom befintliga ekonomiska ramar.