Goobit får sanktionsavgift för brister i arbetet mot penningtvätt

Kryptobolaget Goobit har haft brister i sitt arbete mot penningtvätt och terrorismfinansiering. Bolaget ska därför betala en sanktionsavgift på 2 miljoner kronor.

– Handel med kryptotillgångar medför hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism. Därför krävs det särskilt kraftfulla åtgärder vid den typ av verksamhet som Goobit driver. Här har bolaget inte gjort tillräckligt, säger Petra Bonderud, som är biträdande chef för FI:s penningtvättstillsyn.

Goobits allmänna riskbedömning av sin handel med kryptotillgångar har uppvisat flera brister. Till exempel har bolaget inte bedömt hur ether kan utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, och hur stor risken för det är. Bolaget har inte heller gjort någon bedömning om hur bitcoin kan utnyttjas för finansiering av terrorism.

Därutöver har det funnits brister i bolagets riskbedömning av kunder, och modellen som har använts för det har inte validerats. FI har även funnit brister i Goobits åtgärder för kundkännedom och bolagets rutiner för dessa åtgärder.

Det finns sammantaget anledning att se strängt på överträdelserna. De är dock inte sådana att det finns skäl att förelägga bolaget att upphöra med verksamheten. FI anser därför att det är proportionerligt att i stället besluta om en sanktionsavgift på 2 miljoner kronor.

Goobit är ett registrerat finansiellt institut enligt lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet. Det innebär att bolaget står under FI:s penningtvättstillsyn och att FI vid en överträdelse kan ingripa mot bolaget. Bolaget har dock inget tillstånd, och står i övrigt inte under den tillsyn som gäller för banker och andra företag på finansmarknaden.

Överklagande till förvaltningsrätten

Goobit har överklagat FI:s beslut till förvaltningsrätten.