EU-yttrande om utdelningsrestriktioner ändrar inte pelare 2-krav för svenska banker

2016-01-08 | EBA Nyheter Bank

Den 18 december publicerade Europeiska Bankmyndigheten (Eba) ett yttrande om utdelningsrestriktioner kopplade till det kombinerade buffertkravet (Opinion of the European Banking Authority on the interaction of Pillar 1, Pillar 2 and combined buffer requirements and restrictions on distributions). Här är Finansinspektionens syn på yttrandet.

FI välkomnar Ebas syn att utdelningsrestriktionerna ska beräknas med hänsyn till kapitalkraven i både pelare 1 och pelare 2. Detta stämmer överens med hur kapitalkraven i pelare 2 har genomförts i svensk lagstiftning.

FI vill också förtydliga att Ebas yttrande på inget sätt förändrar Finansinspektionens process för att bedöma och fastställa bankernas pelare 2-kapitalkrav. Mer specifikt avser FI att fortsätta med praxisen att i normalfallet inte fatta ett formellt beslut om kapitalkravet i pelare 2. Så länge ett formellt beslut inte är fattat påverkar kapitalkravet i pelare 2 inte den nivå då de automatiska utdelningsrestriktioner som är kopplade till det kombinerade buffertkravet träder in.

FI:s process för kapitalbedömningen i pelare 2 finns beskriven i avsnitt 2 i promemorian Kapitalkrav för svenska banker, som publicerades i september 2014. Ebas rekommendation förändrar inte i någon del FI:s ställningstaganden gällande pelare 2, som beskrivs i denna promemoria.