FI återupprepar sitt uttalande från 22 juni om Nordea

FI vill härmed förtydliga att vi står fast vid vårt officiella uttalande den 22 juni om den interna analys som media utan vår avsikt publicerade förra veckan:

  • Promemorians bedömning av ett eventuellt ytterligare kapitalbehov på 50–80 mdkr baseras på minst två centrala antaganden – om relationen mellan faktiska fallissemang och skattade fallissemangssannolikheter ("probability of default, PD") och om nivån på säkerhetsmarginaler. I promemorian observeras att det under en period av år har förekommit en högre andel fallissemang än vad modellens PD-estimat anger. Enligt regelverket ska PD-skattningarna visserligen baseras på långfristiga medelvärden men den aktuella perioden bedöms i promemorian inte ha varit påtagligt stressad för något av de nordiska länderna. I analysen görs sedan en känslighetsanalys av hur kapitalbehovet förändras om man höjer PD-estimatet till den faktiska fallissemangsandelen samt lägger på en viss säkerhetsmarginal. Analysen belyser alltså en eventuell brist i hur Nordea har skattat risken för fallissemang för företagsexponeringar som behöver utredas närmare.
  • Det är dock inte möjligt att enbart baserat på denna analys dra slutsatsen om och i så fall hur stora modellens brister är. För en sådan bedömning behöver FI undersöka om alla de antaganden som ligger till grund för PD-skattningen fortfarande gäller. Det är en komplex och tidskrävande analys, som bland annat omfattar en bedömning av konjunktur- och fallissemangsutvecklingen i de olika nordiska länderna under den aktuella tidsperioden.
  • Givet den information som framkommit hittills i undersökningen och osäkerheten kring flera av de antaganden som gjordes i den ursprungliga analysen är FI:s bedömning att ett eventuellt tillkommande kapitalkrav kommer att vara väsentligt lägre än vad som anges i promemorian.