Nya rutiner för slutgiltiga villkor för grundprospekt

2016-03-31 | Nyheter Marknad

Från den 1 april gäller nya rutiner för slutgiltiga villkor för grundprospekt. Den stora förändringen är att emittenter nu endast ska meddela den behöriga myndigheten i emittentens hemmedlemsstat om de slutliga villkoren.

Den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten kommer därefter att meddela Esma och eventuella behöriga myndigheter i värdmedlemsstater. De slutliga villkoren kommer att finnas tillgängliga på den europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten Esmas webbplats.

När emittenter skickar slutliga villkor till prospekt@fi.se för registrering ska mejlet innehålla följande:

  • Ämnesrad - ange "slutliga villkor"
  • Datum för grundprospektets godkännande samt diarienummer
  • Vilka länder grundprospektet har passporterats till
  • PDF-filer innehållandes slutliga villkor, eventuell värdepapperspecifik sammanfattning samt eventuellt översättningar

De nya rutinerna börjar tillämpas från och med den 1 april 2016. För de fall där Sverige inte är emittentens hemmedlemsstat hänvisar vi till respektive behörig myndighet.

De nya rutinerna har sin bakgrund i de ändringar Omnibus II-direktivet (2014/51/EU) medför i artikel 5 (4) i Prospektdirektivet (2003/71/EG) där 2 kap. 17 § lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument (LHF) fått ny lydelse.

Från och med den 1 januari 2016 föreskrivs det i 2 kap. 17 § LHF att det ankommer på Finansinspektionen (FI) att underrätta berörd behörig myndighet i annan stat inom EES och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) om slutliga villkor tillhörandes grundprospekt. Detta ska ske inom en arbetsdag från det att emittenten underrättat FI.