Varning för falska escrow-tjänster

2016-02-23 | Nyheter Konsumentskydd

FI har i februari gått ut med nya varningar för företag som kontaktar svenska investerare. Bland dem syns ett grepp som skiljer sig mot de vanligaste förekommande och som FI vill uppmärksamma: en aktör som uppger sig vara en så kallad escrow-agent.

En escrow-agent fungerar i vanliga fall som en mellanhand, med ett konto där investerare kan deponera pengar för att slutföra en aktieaffär. Normalt är pengar trygga på ett escrow-konto. Betalningen sker först när de värdepapper som sålts levererats till köparen. Men här är alltså escrow-agenten en del av bedrägeriet.

Det är ofta personer som redan lurats att investera pengar i värdelösa aktier som utsätts för denna typ av bedrägerier. Investeraren erbjuds att betala in pengar till något som påstås vara ett fristående escrow-konto, men får aldrig det som har utlovats. Oftast rör det sig om 100 000–300 000 kronor. De drabbade förlorar både de pengar som betalats för de ursprungliga falska aktierna och de pengar som skickats till escrow-kontot.

FI varnar investerare och andra för att ha att göra med företag som bedriver finansiell verksamhet utan att ha tillstånd för det. Samtliga företag med tillstånd finns i Företagsregistret på FI:s webbplats.