Information om fondbolags och AIF-förvaltares övervakning

Sedan den 3 juli 2016 gäller enligt artikel 16.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 om marknadsmissbruk (Mar) att AIF-förvaltare och fondbolag med tillstånd i Europeiska unionen ska inrätta och upprätthålla effektiva arrangemang, system och förfaranden för att upptäcka och rapportera misstänkta handelsorder och transaktioner.

Det fanns redan tidigare krav i lagen (2004:46) om värdepappersfonder (LVF) att fondbolag ska dokumentera samtliga transaktioner. Motsvarande bestämmelser finns i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF). Det tillkommande kravet enligt artikel 16.2 i Mar är att det nu även krävs en kvalitativ bedömning av om det förekommer misstänkta handelsorder och transaktioner i fondbolagets verksamhet.

Tillämpningen av artikel 16.2 i Mar regleras i kommissionens delegerade förordning 2016/957. Enligt denna förordning ska övervakningen vara proportionerlig och lämplig i förhållande till det enskilda fondbolagets verksamhet.

Frågor om fondbolagens och AIF-förvaltarnas övervakning:

Vilka fondbolag och AIF-förvaltare omfattas av artikel 16.2 i Mar?

I Sverige omfattas AIF-förvaltare och alla fondbolag som har tillstånd enligt LAIF, respektive LVF. Dessa tillstånd omfattar sådan verksamhet som avses i artikel 16.2 i Mar.

Vad innebär kraven i artikel 16.2 i Mar?

Artikel 16.2 i Mar nämner effektiva arrangemang, system och förfaranden för att upptäcka och rapportera misstänkta handelsorder och transaktioner i finansiella instrument. Kraven är specificerade i artikel 2 i den delegerade förordningen 2016/957. Där framgår vad som ska fångas upp hos fondbolagen och AIF-förvaltare, men även omfattningen av de arrangemang, system, och förfaranden som nämns i artikel 16 i Mar. Ytterligare krav framgår av artikel 3 i den delegerade förordningen, bl.a. att det ska vara möjligt att göra en enskild och jämförande analys av varje transaktion och att övervakningen ska leda till varningar om misstänkta transaktioner förekommer.

Vad ska granskas?

Enligt artikel 2.1 a i den delegerade förordningen ska fondbolag och AIF-förvaltare övervaka alla handelsorder som tas emot och överförs och alla transaktioner som utförs, i syfte att upptäcka och identifiera handelsorder och transaktioner som skulle kunna utgöra insiderhandel, marknadsmanipulation eller försök till insiderhandel eller marknadsmanipulation.

Vad innebär proportionalitets- och lämplighetskriterierna?

Av den delegerade förordningen 2016/957 framgår tydliga proportionalitets- och lämplighetskriterier. Enligt artikel 2.5 i den delegerade förordningen ska arrangemang, system och förfaranden vara lämpliga och proportionerliga i förhållande till omfattningen av, storleken på och egenskaperna hos den affärsverksamhet som fondbolagen bedriver. De ska också bedömas regelbundet och dokumenteras.

Det finns inget krav på att övervakningen måste ske genom databehandlingsprogram. Det framgår av artikel 3.3 i den delegerade förordningen. Övervakningen kan även skötas av enskilda personer, så länge det är lämpligt att så sker.

Mer detaljerade bestämmelser finns i den delegerade förordningen.

Om fondbolaget eller AIF-förvaltaren endast placerar order hos någon annan, omfattas det då av artikel 16.2 i Mar?

Ja. Alla fondbolag med tillstånd och AIF-förvaltare omfattas av artikel 16.2 i Mar. Däremot kan övervakningens omfattning anpassas till verksamheten enligt lämplighets- och proportionalitetskriterierna i den delegerade förordningen 2016/957.

Var kan jag hitta den delegerade förordningen 2016/957?

Den delegerade förordningen 2016/957 har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning (EUT 2016 L 160 s. 1). Dokumentet finns att ladda ner från Eur-Lex (se länk nedan).