Formella beslut fattade - Sveriges fyra storbanker systemviktiga institut

FI har tidigare publicerat den metod-PM som FI har tagit fram för att identifiera övriga systemviktiga institut (O-SII) och ange vilket kapitalbuffertkrav det innebär. Nu har FI fattat de formella besluten som riktar sig till Sveriges fyra storbanker (Nordea, Svenska Handelsbanken, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) och Swedbank) och som innebär att kapitalbuffertkrav på 2 procent på gruppnivå ska påföras per 1 januari 2016.

Liksom tidigare meddelats av FI, innebär det extra kapitalbuffertkravet med anledning av identifieringen år 2015 som övriga systemviktiga institut inte någon höjning av det totala kapitalkravet för de fyra storbankerna. De omfattas i dag av ett systemriskbuffertkrav på 3 procentenheter och buffertkravet som följer av identifieringen som övriga systemviktiga institut ska inte tillkomma utöver detta krav på systemriskbuffert.

FI kommer att identifiera övriga systemviktiga institut varje år, vilket innebär att de fattade besluten kommer att gälla tills vidare eller till dess en ny identifiering innebär en förändring.